Hakusanamainonta | Mitä sillä tarkoitetaan?

1.9.2023

Mitä hakusanamainonta tarkoittaa?

Hakusanamainonta tarkoittaa digitaalisen markkinoinnin muotoa, jossa mainoksia näytetään käyttäjille hakukoneiden hakutulossivuilla. Mainoksia voidaan kohdistaa myös muilla verkkosivustoilla hakusanojen perusteella. Tämä mainonnan muoto mahdollistaa mainostajien tavoittaa potentiaaliset asiakkaat, kun nämä tekevät hakuja internetissä liittyen tiettyihin avainsanoihin tai ilmaisuun. Mainostajat kilpailevat keskenään tarjoamalla hintatarjouksia siitä, kuinka paljon he ovat valmiita maksamaan jokaisesta mainoksensa klikkauksesta (CPC, Cost Per Click). Google mainonta on ehkä yksi tunnistettavin muoto, jossa tekstipohjaisia mainoksia näytetään Googlen hakutuloksissa tietyillä hakusanoilla.

Hakusanamainonta tarjoaa useita etuja, kuten kohdennusmahdollisuuden, joka mahdollistaa mainosten näyttämisen vain niille käyttäjille, jotka ovat kiinnostuneita tietyistä aiheista tai tuotteista. Se on myös mitattavissa ja seurattavissa tarkasti, mikä auttaa mainostajia optimoimaan kampanjoitaan parempien tulosten saavuttamiseksi. Hakusanamainonta on siten tärkeä osa monien yritysten verkkomarkkinointistrategioita, ja se voi auttaa kasvattamaan verkkonäkyvyyttä, liikennettä ja konversioita verkkosivustoilla.

Miksi hakusanamainonta on tärkeää?

Hakusanamainonta on olennainen osa yritysten digitaalista markkinointia, ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti digitalisaation myötä. Tämän markkinointimuodon perusajatus on yksinkertainen mutta tehokas: tavoitella potentiaalisia asiakkaita juuri silloin, kun he ovat aktiivisesti etsimässä tietoa, tuotteita tai palveluita verkosta. Tämä mahdollistaa mainostajille merkittävän kilpailuedun, sillä mainokset näytetään käyttäjille, jotka ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa hakusanoillaan.

Keskeinen osa hakusanamainontaa on avainsanojen valinta, joka vaatii tarkkaa harkintaa. On tärkeää löytää ne avainsanat, jotka parhaiten vastaavat mainostajan tarjontaa ja asiakkaiden tarpeita. Avainsanatutkimus toimii menetelmänä oikeiden avainsanojen löytämisessä. Lisäksi hakusanamainonnassa käytetään yleensä huutokauppamenetelmää, jossa mainostajat kilpailevat mainosnäytöistä ja klikkauksista tarjoamalla hinnan jokaisesta klikkauksesta.

Hakusanamainonnan tehokkuus perustuu myös mittavuuteen ja analytiikkaan. Mainostajat voivat tarkasti seurata mainoskampanjoidensa suorituskykyä ja saada tietoa siitä, kuinka monta käyttäjää mainos on tavoittanut, kuinka monta heistä on klikannut mainosta ja kuinka monta on suorittanut toivotun toimenpiteen, kuten ostoksen tai yhteydenoton. Tämä tieto auttaa mainostajia optimoimaan kampanjoitaan ja saavuttamaan parempia tuloksia.

Kaiken kaikkiaan hakusanamainonta on tehokas menetelmä, joka voi auttaa yrityksiä kasvattamaan verkkonäkyvyyttään, houkuttelemaan kohdennettua liikennettä verkkosivustoilleen ja kasvattamaan yhteydenottojen määrää tai myyntiä. Se edustaa digitaalisen markkinoinnin dynaamista osa-aluetta, joka jatkaa kehittymistään vastatakseen muuttuviin kuluttajien käyttäytymisen ja teknologian trendeihin.

 

Tarvitsetko apua Google mainonnassa?

Teemme laadukasta Google mainontaan alkaen vain 99 € kuukaudessa. Valmiit Google mainonnan paketit tarjoavat erinomaiset vaihtoehdot yrityksesi mainonnan tueksi. Ne sopivat sekä pienille että suuremmillekin yrityksille ja verkkokaupoille. Katso ja tutustu!

 

Miten hakusanamainonta toimii?

Hakusanamainonnan toimintaperiaate perustuu avainsanoihin ja hakusanojen kohdentamiseen, ja se noudattaa huutokauppamallia. Hakusanamainonta toimii seuraavalla tavalla:

1. Hakusanojen valinta:

Mainostaja valitsee ne avainsanat tai hakusanat, jotka liittyvät heidän tuotteisiinsa, palveluihinsa tai brändiinsä. Nämä avainsanat ovat niitä sanoja tai lauseita, joita potentiaaliset asiakkaat saattavat kirjoittaa hakukoneeseen etsiessään tietoa, jotka liittyvät heidän liiketoimintaansa tai tuotteisiinsa. Nämä avainsanat määrittävät, milloin mainos näytetään käyttäjille. Esimerkiksi matkailualan yritys voi valita avainsanoiksi “hotellit Helsinki” tai “Helsingin hotellit”.

2. Mainosten luominen:

Mainostaja luo mainoksia, jotka näytetään hakukoneiden hakutulossivuilla tai muilla verkkosivustoilla, kun käyttäjät tekevät hakujaan. Mainokset koostuvat yleensä otsikosta, mainostekstistä ja linkistä, joka ohjaa käyttäjän mainostajan verkkosivustolle. Tässä esimerkissä mainoksena voisi olla esimerkiksi “Varaa viihtyisä hotelli Helsingistä”, joka näkyy juuri käyttäjän tekemällä hakusanalla.

3. Huutokauppa ja budjetointi:

Hakusanamainonnassa käytetään yleensä huutokauppa-menetelmää. Mainostaja kilpailee muiden mainostajien kanssa siitä, kenen mainos näytetään, kun tietyt hakusanat laitetaan hakukoneeseen. Mainostaja asettaa tarjouksen, eli sen määrän, jonka hän on valmis maksamaan jokaisesta klikkauksesta mainokseensa. Lisäksi määritellään päivittäinen budjetti, jotta mainostaja ei ylitä mainoskampanjan kustannusrajoja. Huutokauppa tapahtuu automaattisesti Googlen algoritmin toimesta.

4. Mainosnäyttö ja klikkaaminen:

Kun käyttäjä tekee hakukoneessa haun jollakin näistä valituista avainsanoista, hakusanamainontaan osallistuvat mainostajat kilpailevat mainospaikasta. Tässä esimerkissä hakusanasta ja mainospaikasta kilpailevia olisivat Helsinkiläiset hotellit. Tämä kilpailu perustuu siihen, kuinka paljon mainostaja on valmis maksamaan jokaisesta klikkauksesta, eli CPC:hen (Cost Per Click). Mainostajat asettavat tarjouksensa, ja korkeimman tarjouksen tehnyt mainostaja voittaa mainospaikan kyseisellä hakutulossivulla. Voittaneen mainostajan mainos näytetään käyttäjälle hakutulossivulla, yleensä hakutulosten ylä- tai alapuolella, ja se on selkeästi merkitty mainokseksi. Jos käyttäjä kiinnostuu mainoksesta ja napsauttaa sitä, mainostaja maksaa sovittua CPC-hintaa. Tämä on tärkeä kohta hakusanamainonnan toimintaperiaatteessa, koska mainostaja maksaa vain siitä, kun käyttäjä osoittaa kiinnostusta mainosta kohtaan ja klikkaa mainosta.

5. Seuranta ja optimointi:

Mainostaja seuraa jatkuvasti mainoskampanjan suorituskykyä analysoimalla, kuinka monet klikkaukset johtavat toivottuihin toimiin, kuten ostoihin tai yhteydenottoihin. Kampanjaa voidaan optimoida muuttamalla avainsanoja, mainostekstiä, tarjouksia tai budjettia paremman tuloksen saavuttamiseksi. Analytiikan ja seurannan avulla mainostaja voi tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja parantaa kampanjansa tehokkuutta ajan mittaan.

Hakusanamainonta tarjoaa mainostajille tehokkaan tavan kohdentaa mainoksiaan potentiaalisille asiakkaille juuri sillä hetkellä, kun nämä etsivät niihin liittyviä tietoja tai tuotteita verkossa. Se on myös erittäin mitattavissa, mikä auttaa mainostajia optimoimaan kampanjoitaan ja saavuttamaan parhaat tulokset. Jos haluat lukea lisää Google mainonnasta ja sen aloittamisesesta, olemme laatineet erillisen Google mainonnan oppaan. Jos olet kiinnostunut Google mainonnasta ja tarvitset apua sen aloittamisessa ja ylläpitämisessä, voit olla meihin yhteydessä ja lukea lisää Google mainonnan palvelustamme.

Haluatko mainoksesi ja kotisivusi näkyviin Googlessa? Ota yhtettä!

Autamme yritystäsi kaikissa hakukoneoptimointiin tai Google mainontaan liittyvissä asioissa. Meiltä saat myös nopeat ja nykyaikaiset kotisivut kaiken kokoisille yrityksille. Jätä alle yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

8 + 4 =

TOIMISTOMME

Vatselankatu 9
20500, Turku

Katso muut palvelumme

Tarjoamme asiakkaillemme kaikkea mitä menestyvä liiketoiminta nykypäivänä vaatii: responsiiviset ja nopeat kotisivut yritykselle, luotettava kotisivujen ylläpito, nykyaikainen verkkokauppa, tuloksellinen digimarkkinointi ja monipuoliset liiketoiminnan kehityspalvelut. Tarvittaessa saat siis kaiken saman katon alta. Tarjoamme kuitenkin mielellämme apua myös pienemmissä projekteissa – yrityksesi koosta tai toimialasta riippumatta.